Sokan kezdenek ma már komposztálni, és ez nem véletlen: a háztartási hulladék egy része kiváló tápanyagot jelenthet a kertnek, ráadásul csökkenthető vele a szemét mennyisége is. Tökéletes komposzt lehet belőle. De ahogy egy jó levesbe sem teszünk akármit, úgy a komposztba sem érdemes mindent beledobni. Vannak anyagok, amik többet ártanak, mint használnak – ezekről lesz szó ebben a cikkben.
Tartalomjegyzék
- Komposztálás otthon: mik a tiltólistás dolgok?
- Hús, hal, tejtermék: inkább a konyhai szemetesbe
- Főtt ételek, olajos maradékok: túl zsíros a komposztnak
- Citrusfélék, hagymahéj: csak kis mennyiségben
- Beteg növények, gyomos hajtások: fertőzésveszély a komposztban
- Macskaalom, kutyaürülék: nem való a komposztra!
- Kenyér, tészta, sütemény: kártevőket vonzanak
- Színes újságpapír, fényes magazin: ne tévesszen meg a papír
- Akkor mit tegyünk bele? Mitől lesz jó a komposztálás?
- Így lesz egészséges a komposzt
- Ne rontsuk el, amit javítani akarunk
Komposztálás otthon: mik a tiltólistás dolgok?
Nem elég csak „zöld” és „barna” anyagokra figyelni. A valódi sikerhez ismerni kell azt is, mi az, ami hosszú távon kárt tehet a komposztban vagy akár a kertben. Nézzük, mi az, amit jobb elkerülni.
Hús, hal, tejtermék: inkább a konyhai szemetesbe
Bármilyen állati eredetű maradék – legyen az csont, zsíros húsdarab vagy tejtermék – gyorsan bűzleni kezd a komposztban, és nemcsak kellemetlen szagot, hanem patkányokat, legyeket és más kártevőket is odavonzhat. Ráadásul ezek az anyagok nagyon nehezen bomlanak le.
Tipp: Ha gyakran marad ilyen típusú hulladék, érdemes külön gyűjteni és más módon kezelni, például égethető hulladékba tenni, ha a helyi szabályozás engedi.
Főtt ételek, olajos maradékok: túl zsíros a komposztnak
Bár elsőre természetesnek tűnhet, hogy a főtt zöldségből vagy a saláta maradékból jó komposzt lesz, a rajta lévő olaj, só vagy fűszer viszont már gondot okozhat. A só például tönkreteszi a talajt, az olaj pedig megakadályozza a szellőzést a komposzthalomban.
Citrusfélék, hagymahéj: csak kis mennyiségben
A narancs, citrom, grapefruit héja természetesen lebomlik, de savas kémhatása miatt gátolhatja a komposzt érését és a hasznos mikroorganizmusok szaporodását. A hagymahéj hasonló okból jobb, ha csak kis adagban kerül bele.
Tipp: A citrusféléket inkább aprítsd fel, és ne minden héjat tegyél bele. A hagymahéj mehet a virágágyás alá mulcsként, ha már komposztálni nem érdemes.
Beteg növények, gyomos hajtások: fertőzésveszély a komposztban
Sokan azt hiszik, a komposzt minden szerves anyagot semlegesít – de ez nem teljesen igaz. A beteg növények vagy magzó gyomok simán „túlélhetik” a komposztálást, és visszakerülhetnek a kertbe, újabb fertőzést vagy elszaporodást okozva.
Mi a helyzet a leanderrel?
Sokan nevelnek leandert a kertben vagy teraszon, és tavasszal a metszés után rengeteg levél és ág keletkezik. Fontos tudni, hogy a leander minden része mérgező – a levele, a virága és különösen a tejnedve. Emiatt semmiképp ne tedd bele a komposztba, még akkor sem, ha csak kevés kerülne bele. A mérgező anyag a komposztálás után is megmaradhat, és ha ezzel trágyázod a zöldségeket, az veszélyes lehet.
Tipp: A leander levágott részeit inkább dobd a zöldhulladékba vagy a kommunális szemétbe – a biztonság az első.
Macskaalom, kutyaürülék: nem való a komposztra!
Bár elvileg szerves anyag, de veszélyes kórokozókat tartalmazhat. A háziállatok ürüléke nem kerülhet kerti komposztra. Ugyanez igaz a használt macskaalomra is, még akkor is, ha természetes anyagból készült.
Hasznos tudni: A trágyázásban kizárólag növényevő állatok (pl. nyúl, ló) trágyája ajánlott, és az is csak jól érlelt formában.
Kenyér, tészta, sütemény: kártevőket vonzanak
Ezek gyorsan penészednek, és bár lebomlanak, a cukor- és szénhidráttartalmuk miatt odavonzzák a hangyákat, egereket, esetenként csótányokat is.
Tipp: Ha nagyobb mennyiségű kenyérmaradékod van, szárítsd ki, morzsold le, és kis adagban adhatod a madaraknak télen.
Színes újságpapír, fényes magazin: ne tévesszen meg a papír
A sima barna karton és natúr papír komposztálható, de a színes, fényes nyomtatványok nehezen bomlanak le, ráadásul gyakran tartalmaznak toxikus vegyszereket, amik nem kívánatosak a kertedben.
Akkor mit tegyünk bele? Mitől lesz jó a komposztálás?
Ha a tiltólistát már ismered, könnyebb lesz eldönteni, mi mehet bele és mitől lesz jó a komposzt:
- nyers zöldség- és gyümölcshéjak (kivéve nagy mennyiségű citrus)
- tojáshéj (összetörve)
- kávézacc, filterrel együtt
- teafű (nem műanyag teafilter!)
- fűnyesedék, falevél, száraz ágdarabok
- aprított kartonpapír, natúr tojástartó
- hamu (csak faégetésből, kis mennyiségben)
Így lesz egészséges a komposzt
A komposzt egy élő közeg – ha jól bánsz vele, meghálálja. Érdemes figyelni az arányokra: legyen benne elegendő „zöld” anyag (friss, nitrogéndús), de ugyanúgy kell „barna” (száraz, szénben gazdag) is. A komposztot időnként át kell forgatni, és nedvesen tartani – ne ázzon, de ne is legyen kiszáradva.
Ne rontsuk el, amit javítani akarunk
A komposztálás hasznos és környezetbarát megoldás, de csak akkor lesz valóban jó, ha nem dobálunk bele minden konyhai vagy kerti hulladékot ész nélkül. Ha betartjuk az alapszabályokat, és kerüljük a problémás anyagokat, értékes humuszt nyerhetünk, ami hosszú távon gazdagítja a talajt és egészségesebbé teszi a növényeinket.