A sütő az otthoni konyha egyik leginkább igénybe vett része, és sajnos gyakran az egyik legelhanyagoltabb is, ha takarításról van szó. Sütés közben kifröccsen az olaj, lecsöpög a sajt vagy a pác, és idővel a lerakódások kellemetlen szagot, sőt füstöt is okozhatnak. Jó hír viszont, hogy nem kell erős vegyszerekhez nyúlni ahhoz, hogy tiszta és friss illatú legyen a sütőd. Ebben a cikkben a sütő tisztítása házilag módszereit mutatjuk be, vegyszermentesen, természetes anyagokkal. Különösen hasznos ez kisgyerekes családoknál vagy olyan otthonokban, ahol érzékenyebb személyek élnek.
Tartalomjegyzék
Miért éri meg, ha a sütő tisztítása vegyszermentesen történik?
A bolti sütőtisztítók gyakran erős, maró hatású vegyszereket tartalmaznak, amelyek belélegezve irritálhatják a tüdőt, a bőrt, és maradványaik sütés közben is visszajuthatnak az ételekre. A természetes tisztítószerek nem csak környezetkímélők, de olcsóbbak is, és sok esetben éppoly hatékonyak.
Milyen természetes anyagokkal végezhető a sütő tisztítása vegyszermentesen?
Szódabikarbóna
A szódabikarbóna kiváló zsíroldó, szagtalanító, és enyhén dörzsölő hatású szer. Alkalmas makacs szennyeződések fellazítására is.
A sütő tisztítása ecettel is lehetséges
Az ecet savas kémhatású, jól oldja a vízkövet és a zsíros lerakódásokat is. Emellett antibakteriális hatású, ami nem elhanyagolható a konyhában.
Citrom
A citrom savas, illatos, fertőtlenítő hatású, és segít semlegesíteni a kellemetlen szagokat.
Só
Szemcsés szerkezete miatt enyhén dörzsölő, zsíroldó hatása pedig különösen a friss foltoknál érvényesül.
Lépésről lépésre: sütő tisztítása házilag
1. Előkészületek
- Kapcsold ki a sütőt és hagyd teljesen kihűlni.
- Vegyél fel kesztyűt (a szódabikarbóna száríthatja a bőrt).
- Vedd ki a rácsokat, tepsiket és egyéb kiegészítőket.
2. Szódabikarbónás massza elkészítése
- Keverj össze kb. fél csésze szódabikarbónát annyi vízzel, hogy sűrű massza legyen belőle.
- Ezt a masszát vidd fel a sütő belső falaira, ajtajára, ügyelve arra, hogy a fűtőszálakat kerüld el.
3. Hagyjuk hatni
- Hagyd legalább 12 órán át hatni (pl. egész éjszakára).
- Ez idő alatt fellazítja a zsíros, égett szennyeződéseket.
4. Ecetes áttörlés
- Másnap egy nedves ronggyal vagy szivaccsal töröld le a pasztát.
- Egy szórófejes flakonba tölts ecetet, és fújd be vele a makacsabb részeket.
- Az ecet reakcióba lép a szódabikarbóna maradványaival, segít eltávolítani a lerakódásokat. Ezzel eléred, hogy a sütő tisztítása vegyszermentesen történjen
5. Öblítés és szárítás
- Töröld át a belső felületeket tiszta, nedves ruhával többször is, amíg minden maradvány el nem tűnik.
- Nyisd ki a sütő ajtaját, és hagyd teljesen kiszáradni.
Nem csak a sütő tisztítása lehet házilag, hanem a sütőrácsok tisztítása is
A rácsokra tapadt zsíros lerakódásokhoz is van természetes megoldás:
- Helyezd a rácsokat a fürdőkádba vagy egy nagyobb edénybe.
- Önts rájuk forró vizet és szórj bele 3-4 evőkanál szódabikarbónát és egy kis mosogatószert (ha nem ragaszkodsz 100%-ban vegyszermentességhez).
- Hagyd ázni 1-2 órát, majd dörzsöld le egy kefével.
Gyors módszer friss szennyeződések ellen
Ha csak kisebb szennyeződések vannak, például fröccsenés vagy lecsöppent sajt, próbáld ki ezt a gyors módszert:
- Egy félbevágott citrom levét csepegtesd a foltra, majd szórj rá sót.
- Hagyd állni 10 percet, majd töröld le nedves szivaccsal.
Ez a módszer kíméletes, illatos, és meglepően hatékony.
Mennyire gyakran kell tisztítani a sütőt?
Ideális esetben havonta egyszer időszerű a sütő tisztítása, persze vegyszermentesen, főleg ha gyakran sütünk zsíros vagy sajtos ételeket. Kisebb szennyeződéseket viszont érdemes minden használat után frissen eltávolítani, hogy ne égjenek rá.
Tippek a megelőzéshez
- Használj sütőpapírt vagy alátétet a zsíros ételekhez.
- Sütés előtt tedd egy másik tepsibe a lecsöpögős fogásokat.
- Rendszeresen ellenőrizd a sütő alját és ajtaját, ne hagyd, hogy felhalmozódjanak a foltok.
A sütő tisztítása házilag nemcsak lehetséges, hanem gazdaságos, környezetbarát és egészségesebb is. A szódabikarbóna, ecet, citrom és só mind megtalálható szinte minden konyhában, és kiválóan alkalmasak a lerakódott szennyeződések eltávolítására. Ha rendszeresen alkalmazzuk ezeket a módszereket, a sütőnk nemcsak tiszta, de hosszú távon is jól működő marad.