Sütő tisztítása házilag – természetes módszerekkel, vegyszerek nélkül

suto_tisztitas_elotte_utana

A sütő az otthoni konyha egyik leginkább igénybe vett része, és sajnos gyakran az egyik legelhanyagoltabb is, ha takarításról van szó. Sütés közben kifröccsen az olaj, lecsöpög a sajt vagy a pác, és idővel a lerakódások kellemetlen szagot, sőt füstöt is okozhatnak. Jó hír viszont, hogy nem kell erős vegyszerekhez nyúlni ahhoz, hogy tiszta és friss illatú legyen a sütőd. Ebben a cikkben a sütő tisztítása házilag módszereit mutatjuk be, vegyszermentesen, természetes anyagokkal. Különösen hasznos ez kisgyerekes családoknál vagy olyan otthonokban, ahol érzékenyebb személyek élnek.

Miért éri meg, ha a sütő tisztítása vegyszermentesen történik?

A bolti sütőtisztítók gyakran erős, maró hatású vegyszereket tartalmaznak, amelyek belélegezve irritálhatják a tüdőt, a bőrt, és maradványaik sütés közben is visszajuthatnak az ételekre. A természetes tisztítószerek nem csak környezetkímélők, de olcsóbbak is, és sok esetben éppoly hatékonyak.

Milyen természetes anyagokkal végezhető a sütő tisztítása vegyszermentesen?

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna kiváló zsíroldó, szagtalanító, és enyhén dörzsölő hatású szer. Alkalmas makacs szennyeződések fellazítására is.

szodabikarbona
A szódabikarbóna háztartási felhasználása sokkal változatosabb, mint gondolnád. Ez az egyszerű, környezetbarát por nem csak sütéshez hasznos, hanem a mindennapi takarítás, szagtalanítás és higiénia területén is csodákat tehet. Ráadásul természetes alternatívája a vegyszereknek, így ha zöldebb otthonra vágysz, érdemes kéznél tartani. Az alábbiakban bemutatunk 10 kipróbált és meglepő tippet, hogyan használhatod a szódabikarbónát a háztartásban:...
Olvasd tovább

A sütő tisztítása ecettel is lehetséges

Az ecet savas kémhatású, jól oldja a vízkövet és a zsíros lerakódásokat is. Emellett antibakteriális hatású, ami nem elhanyagolható a konyhában.

Citrom

A citrom savas, illatos, fertőtlenítő hatású, és segít semlegesíteni a kellemetlen szagokat.

A háztartási tisztítószerek gyakran tele vannak erős vegyszerekkel, kellemetlen szaggal és felesleges csomagolással. Ráadásul sok pénzbe is kerülnek. Jó hír viszont, hogy a legtöbb otthonban már most is ott lapulnak olyan természetes takarítószerek, amikkel olcsón, hatékonyan és környezetbarát módon takaríthatunk.Ebben a cikkben bemutatjuk az ecet, a szódabikarbóna és a citrom legjobb felhasználási módjait, valamint azt...
Olvasd tovább

Szemcsés szerkezete miatt enyhén dörzsölő, zsíroldó hatása pedig különösen a friss foltoknál érvényesül.

Lépésről lépésre: sütő tisztítása házilag

1. Előkészületek

  • Kapcsold ki a sütőt és hagyd teljesen kihűlni.
  • Vegyél fel kesztyűt (a szódabikarbóna száríthatja a bőrt).
  • Vedd ki a rácsokat, tepsiket és egyéb kiegészítőket.

2. Szódabikarbónás massza elkészítése

  • Keverj össze kb. fél csésze szódabikarbónát annyi vízzel, hogy sűrű massza legyen belőle.
  • Ezt a masszát vidd fel a sütő belső falaira, ajtajára, ügyelve arra, hogy a fűtőszálakat kerüld el.

3. Hagyjuk hatni

  • Hagyd legalább 12 órán át hatni (pl. egész éjszakára).
  • Ez idő alatt fellazítja a zsíros, égett szennyeződéseket.

4. Ecetes áttörlés

  • Másnap egy nedves ronggyal vagy szivaccsal töröld le a pasztát.
  • Egy szórófejes flakonba tölts ecetet, és fújd be vele a makacsabb részeket.
  • Az ecet reakcióba lép a szódabikarbóna maradványaival, segít eltávolítani a lerakódásokat. Ezzel eléred, hogy a sütő tisztítása vegyszermentesen történjen

5. Öblítés és szárítás

  • Töröld át a belső felületeket tiszta, nedves ruhával többször is, amíg minden maradvány el nem tűnik.
  • Nyisd ki a sütő ajtaját, és hagyd teljesen kiszáradni.

Nem csak a sütő tisztítása lehet házilag, hanem a sütőrácsok tisztítása is

A rácsokra tapadt zsíros lerakódásokhoz is van természetes megoldás:

  1. Helyezd a rácsokat a fürdőkádba vagy egy nagyobb edénybe.
  2. Önts rájuk forró vizet és szórj bele 3-4 evőkanál szódabikarbónát és egy kis mosogatószert (ha nem ragaszkodsz 100%-ban vegyszermentességhez).
  3. Hagyd ázni 1-2 órát, majd dörzsöld le egy kefével.
leveltetu
Egy meleg tavaszi reggelen, amikor az ember végre lehuppan a balkonon egy bögre kávéval, elsőre talán nem a levéltetvek jutnak eszébe. Aztán rápillant a friss hajtásokra – és ott vannak. Apró, zöldes-feketés csapatokban, szépen, sorban: levéltetvek. A virágzó muskátlik, a leander, a paprika, a rózsa – egyik sincs biztonságban. És ilyenkor sokan nem a permetezős...
Olvasd tovább

Gyors módszer friss szennyeződések ellen

Ha csak kisebb szennyeződések vannak, például fröccsenés vagy lecsöppent sajt, próbáld ki ezt a gyors módszert:

  • Egy félbevágott citrom levét csepegtesd a foltra, majd szórj rá sót.
  • Hagyd állni 10 percet, majd töröld le nedves szivaccsal.

Ez a módszer kíméletes, illatos, és meglepően hatékony.

Mennyire gyakran kell tisztítani a sütőt?

Ideális esetben havonta egyszer időszerű a sütő tisztítása, persze vegyszermentesen, főleg ha gyakran sütünk zsíros vagy sajtos ételeket. Kisebb szennyeződéseket viszont érdemes minden használat után frissen eltávolítani, hogy ne égjenek rá.

Tippek a megelőzéshez

  • Használj sütőpapírt vagy alátétet a zsíros ételekhez.
  • Sütés előtt tedd egy másik tepsibe a lecsöpögős fogásokat.
  • Rendszeresen ellenőrizd a sütő alját és ajtaját, ne hagyd, hogy felhalmozódjanak a foltok.

A sütő tisztítása házilag nemcsak lehetséges, hanem gazdaságos, környezetbarát és egészségesebb is. A szódabikarbóna, ecet, citrom és só mind megtalálható szinte minden konyhában, és kiválóan alkalmasak a lerakódott szennyeződések eltávolítására. Ha rendszeresen alkalmazzuk ezeket a módszereket, a sütőnk nemcsak tiszta, de hosszú távon is jól működő marad.